Založ si blog

Neznáma tragédia

5. októbra 1944 odletela letka 8 britských bombardérov typu Vickers Wellington z talianskej leteckej základne Foggia. Ich úlohou bolo zhadzovať míny do Dunaja v blízkosti Bratislavy a zabrániť tak plavbe lodí a tým aj presunu dôležitých surovín, ktoré sa po Dunaji prepravovali (pohonné hmoty, munícia atď). V skorých ranných hodinách sa bombardéry priblížili k Bratislave a začali klesať, no dostali sa pod paľbu nemeckej protileteckej lode, ktorá na tomto úseku hliadkovala. Loď zostrelila stroj s označením MF 485-´A´, ktorý sa zrútil neďaleko Čunova. Všetkých 5 členov posádky zahynulo, podarilo sa vyloviť iba jedno telo – radistu rotmajstra Charlesa Herberta Gunbyho, ktorý je pochovaný na britskom vojenskom cintoríne v Prahe. Celý incident videl len jeden svedok, ktorý sa v tom čase prechádzal so svojou priateľkou pri rieke, neexistujú ani žiadne zachované zvyšky stroja, ani fotografie. Pri tele rotmajstra Gunbyho sa našli časti krídla. Incident upadol do zabudnutia, no po čase začali pátrať po svojich príbuzných pozostalí po posádke.

Alan Johnson mal len osemnásť mesiacov, keď jeho strýko, pôvodne Kanaďan, zahynul. Preňho preto rozprávanie o tragédii nie je iba spomienkami, ale i históriou. „Svojho strýka som nepoznal. Odleteli z Foggie a nikdy sa nevrátili,“ povedal Johnson, ktorý v roku 1993 prišiel pátrať po osude svojho príbuzného do strednej Európy. Podľa pôvodných informácií totiž spadol v Maďarsku. Alan Johnson mal iba jedinú tabuľku s menom a s informáciou, že jeho strýko je nezvestný. Až v roku 2003 vyšlo najavo, že jeho život vyhasol nie v Maďarsku, ale pri Bratislave a tam sa Alan Johnson stretol aj s ostatnými rodinami, ktoré mali o svojich blízkych oveľa viac informácií. „Vždy to bolo pre moju rodinu zahalené tajomstvom. Nemali sme vôbec žiadne informácie,“ povedal Johnson. A neskôr k tejto téme dodal: „Uvedomujete si, akí boli tí ľudia mladí? Môj strýko mal 29, bol jedným zo starších členov posádky.“

Najviac informácií o svojom otcovi má David Gunby, ktorý žije na Novom Zélande. „Ten sa výrazne zaujímal o osud svojho otca. Bol jediným z posádky, koho telo našli,“ podotkol Johnson. Gunby ho kontaktoval, poskytol mu množstvo informácií o Robertovi Johnsonovi. Alan potom vyhľadal ďalšie fakty v archívoch.

Johnson je sám pacifistom, pracoval ako inžinier a kontrolór v leteckej doprave, so svojím strýkom mal teda viacero vecí spoločných.

Vďaka podpore Britského veľvyslanectva sa v roku 2003 podarilo odhaliť pamätník posádke bombardéra. Je to jediný pamätník venovaný letcom RAF na Slovensku.

Pamätník sa nachádza pri vodnom diele v Čunovo, kúsok pred galériou Danubiana na ľavej strane cesty a  je dobre viditeľný. Je to úctivé gesto pre mužov, ktorí bojovali za slobodu, za nás všetkých a za to zaplatili tou najvyššou cenou. Táto udalosť by nemala nikdy upadnúť do zabudnutia, tak ako všetky hrôzy druhej svetovej vojny. Česť ich pamiatke.

Rotmajster Charles Herbert Gunby-radista
Čatár Robert Cummin Ropson Johnson-strelec

Letecký kapitán Arthur Leslie Mayers-pilot
SeržantVallanc McCall-navigátorSeržant Harryh Walker Hesketh-bombometčík

Ak by vám bol tento článok povedomí , je to možné , pretože už bol raz na mojom blogu (na Sme) kde mi môj blog bez udania dôvodu zrušili.Dúfam,že tu sa mi to nestane 🙂 V prípade otázok rád odpovedám.                        

 

Posledná ofenzíva

23.10.2011

Stalingrad, Moskva, Kursk, Berlín, Normandia, toto všetko sú názvy bitiek, ktoré mnoho ľudí pozná a ktoré sa zapísali do dejín druhej svetovej vojny. Poznáme ich vďaka ich víťazom a vďaka ich porazeným. Stalingrad – veľká porážka nemeckej armády a aj zvrat vo vojne. Berlín – konečná porážka Tretej ríše. Všetky tieto bitky a mnohé ďalšie mali [...]

Najväčšia letecká bitka nad Protektorátom

19.10.2011

17.12 1944 sa odohrala najväčšia letecká bitka 2.sv. vojny nad územím Protektorátu Čechy a Morava. Na oblohe sa stretli americké bombardovacie zväzy 15. leteckej armády a ich stíhací doprovod, smerujúce na strategické ciele v Protektoráte. Ich súpermi boli nemeckí letci skupiny JG 300 a JG 301 (Jagdgeschwader). Na oblohe sa ocitlo zhruba 850 amerických strojov oproti 300 [...]

Let číslo 19 sa nehlási

13.10.2011

5. decembra 1945 vyštartovala letka piatich torpédových lietadiel Grumman TBF Avenger z leteckej a námornej základne Fort Lauderdale na Floride. Malo ísť o rutinný cvičný let po vytýčenej trase, zvrhnutie bômb a návrat na základňu. Po zhodení cvičných bômb však nastal rad komplikácií. Veliteľ letky, skúsený inštruktor Charles Taylor, rádiom hlásil problémy [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 23051x
Priemerná čítanosť článkov: 5763x

Autor blogu

Kategórie

Archív